Neke nove serije

Malo sam zapostavila ovu rubriku na blogu, no to ne znači da nisam bila aktivna u istraživanju novog materijala, dapače :) Odgledala sam toliko serija u zadnjih godinu dana, da sam se zapitala jesam li išta drugo i radila u slobodno vrijeme, ali jesam… Mislim ;)

Nakon odgledanih zadnjih sezona Narcosa, This Is Us (i dalje naj <3), The Handmaid’s Tale, The Girlfriend Experience, Stranger Things, bacila sam se u potragu za nekim novima, pa ću niže, ukratko, izdvojiti meni najbolje.

 

Sharp Objects

 

Sharp Objects

Volim kad me serija prikuje za ekran, kad me jedna epizoda po danu ne zadovoljava, kad dok gledam epizodu nemam potrebu scrollati po mobitelu – to mi je znak da gledam stvarno nešto dobro. Ovo je definitivno takva serija. Spada u krimi žanr, ali odlično mi je što nije fokus priče samo na misterioznim ubojstvima, jer su svi likovi toliko zanimljivi i oštećeni da imaš osjećaj da bi se zasebno o svakome od njih mogla snimiti serija. Glavna glumica (Amy Adams) i njena majka (Patricia Clarkson) tu definitivno prednjače. Mislim da je Patricia Clarkson za ovu ulogu rođena.

Odlično mi je što serija uspijeva šokirati, ima stvarno dobrih obrata, glumci su odlični, mračni i lako te uvuku u taj svoj mrak.

Prva sezona je gotova, a po tome kako je završila, definitivno ima materijala i za drugu.

 

The Sinner

 

The Sinner

Ne mogu se odlučiti je li mi bolja prva sezona ove serije ili Sharp Objects. Već u prvoj epizodi te uspijeva skroz zaintrigirati i ne možeš se više odlijepiti od ekrana – ja sam odgledala cijelu sezonu u jednom danu (da, to je taj #uzbudljiviživotnarubu koji sam spominjala u uvodu).

Kreatori serije su uspjeli u radnju ubaciti sve provjerene udice za dobru priču – ubojstvo, seks u raznim varijantama, drogu, prevaru, vjerski ekstremizam… Priča je odlična, uz par stvarno upečatljivih glumačkih ostvarenja (čak ne samo od strane glavnih likova).

Počela sam gledati i drugu sezonu, priča je potpuno druga uz jednog istog glumca (Bill Pullman) –  dobra je, no nisam sigurna da će uspjeti dosegnuti visoke kriterije koje je postavila prva sezona, ali svakako ima potencijala.

 

Killing Eve

 

Killing Eve

Ovo je također bila jedna zanimljiva serijica za pogledati. Nije me obuzela kao ove dvije gornje, ali svakako preporučam i nju. Prvenstveno zbog intrigantno prikazane igre mačke i miša dvije glavne junakinje (na rubu opsesivno-seksualnog), od kojih je jedna Sandra Oh iz Uvoda u anatomiju. Ona mi se i tamo nekako izdvajala, ima nešto privlačno u sebi što očito uspješno prenosi iz lika u lik.

Drugi zanimljivi lik je profesionalni ubojica koju Sandra Oh lovi, a koja je totalna sociopatkinja s nepredvidivim potrebama/potezima/fiksacijama i totalno ti je zanimljivo pokušati shvatiti što jednu takvu osobu uopće pokreće.

Ima još pozadinskih priča u seriji, postupno se krenu rasplitati razna političko-korupcijska klupka i kojekakve igre moći, no meni je najzanimljiviji dio priče bila kemija između ove dvije. Vjerujem da će biti i druge sezone.

 

Mindhunter

 

Mindhunter

Već je prošlo neko vrijeme od kad sam ju odgledala, pa su mi detalji pomalo izblijedjeli iz sjećanja, ali znam da mi je bila dobra. Od drugih krimi serija se izdvaja po tome što nije fokus na samom rješavanju zločina već na proučavanju kriminalnih umova koji su već uhvaćeni. Nemamo baš priliku ući u glavu nekog psihopata i saznati što ga je potaklo da odsjeće glavu vlastitoj majci i svašta još radi s njom, jel tako? I koliko god se zgražali nad poremećenosti takvog uma, znatiželja te ipak pomalo tjera čuti i njegovu stranu priče, pogotovo kad se radi o nekom tko je itekako voljan pričati o tome, i to potpuno smireno, pristojno, uz potrebu da se čak i zbliži s tobom, što cijeloj priči daje još jeziviji ton.

Ono što ovu seriju čini zanimljivom je i to što se radnja odvija u 70-ima, pa dobivamo i uvid u atmosferu tog perioda, a također i u privatne živote glavnih likova. Ovo zadnje mi je znalo ponekad biti i višak, no da nisu ubačene i te privatne mini drame koje svi u životu imamo, serija bi imala pre dokumentarni štih. U svakom slučaju, zanimljivo i drukčije.

 

Sad tražim ideje za dalje. Mislim da ću se prebaciti na europsko tržište, smatram da tamo ima puno neotkrivenog blaga. Javim ako iskopam nešto zanimljivo ;)

________________

*Izvor za sve fotke: IMDb, Rotten Tomatoes

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *